Hospitality.. wat is dat nu eigenlijk?

8 maart 2019

Deze keer geen blog over het starten van mijn onderneming, maar over dat waar mijn onderneming om draait, waar ik goed in ben en waar ik vrolijk van word: Hospitality! Want wat is nu eigenlijk hospitality? Wat maakt het zo belangrijk? En waarom lijken we steeds minder vaak échte hospitality tegen te komen?

Hospitality, gastvrijheid: Ik vind het lastige begrippen om te omschrijven. Er zijn meerdere definities, maar dit is degene die mij het meest aanspreekt: ‘Gastvrijheid is het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen, in vrijheid en goede wil.’

Maar toch… Het blijft een beetje vaag allemaal: Gastvrij zijn, gastvrij handelen, hoe dan?! De reden dat hospitality en gastvrijheid moeilijk te omschrijven zijn is omdat het gaat om een beleving. Het is niet tastbaar, een gevoel, een sfeer, een connectie. En dat is nu precies wat mij zo fascineert! Er is geen draaiboek, geen vaste regels, het is maatwerk, mensenwerk! Iedereen geeft én ontvangt hospitality op een andere manier. Afhankelijk van je stemming, je wensen op dat moment, waar je je bevindt, enz. Dit maakt dat het bieden van een gastvrije ervaring een enorme uitdaging kan zijn. Er wordt verwacht dat je flexibel bent, snel kunt denken en je continue aanpast aan degene tegenover je. Dit vraagt inlevingsvermogen, mensenkennis en de hierboven genoemde flexibiliteit. Dit is niet iets dat je zomaar even doet en het verbaast me iedere keer weer hoe enorm onderschat dit wordt!

Het meest voordehand liggende voorbeeld is natuurlijk de horeca. Man, man, wat een treurnis soms! Jongens en meiden, soms net 15 jaar, die zonder een woord te zeggen of je aan te kijken je drankje voor je neerzetten en zich zo weer omdraaien, die je lunchgerecht op tafel kwakken en er nog net een ‘eetse’ uitgeperst krijgen. But who can blame ‘um?! De arme schatten hebben géén idee! Het zijn de managers, bedrijfsleiders, eigenaren die hier veel meer aandacht aan moeten besteden, die het belang van hospitality moeten inzien. Juist in deze tijd! Een tijd waarin we steeds meer te besteden hebben, vaker de gast of de klant zijn en de concurrentie bovendien moordend is.

Hospitality is hét middel om je te onderscheiden, klanten en gasten aan je te binden en een duurzaam klantenbestand op te bouwen danwel te behouden. Of het nu gaat om een horecagelegenheid, een supermarkt, het plaatselijke gemeentehuis, de bioscoop of het ziekenhuis: Iedereen wil zich welkom voelen. Van het begin tot het einde gaat het om aandacht, aanvoelen en aanbieden. De gast of klant een stapje voor zijn, iets geven waarvan ze nog niet wisten dat ze het wilden en zo een verpletterende indruk achterlaten!

Average isn’t good enough! Ik ga bedrijven helpen uit te blinken in hospitality! Door het geven van masterclasses, het aanbieden van mystery visits, nulmetingen én volledige coaching trajecten ga ik Nederland een beetje gastvrijer maken.

De website is bijna klaar, ik hou je op de hoogte!

26 oktober 2019

Te gast bij: Visrestaurant 't Pakhuus

’t Pakhuus is hét visrestaurant op Texel. Hier eten is een beleving van hoogstaand niveau. Zowel gastronomisch als op het gebied van hospitality! Daarom leek het mij intere [...]

Lees meer
18 september 2019

Gastblog voor BWNL Club Magazine

Ik schreef een gastblog voor BWNL Club Magazine. Over waarom ik hospitality belangrijk vind en wat het je oplevert.

Lees meer
15 september 2019

Te gast bij: Stichting Texels Museum

Voor een interview over de hospitality binnen Stichting Texels Museum sprak ik Floortje Zijm van personeelszaken.

Lees meer